Sponsor Bağlantılar

İLKÖĞRETİM DERSLERİ - İlköğretim 6 7 8 Sınıf Dersleri

  1. #1

    6.sınıf fen ve teknoloji bitkiler ve çiçekler konusu test sinavi çalışma sorulari

    Bitkiler ve cicekler Calisma sorulari

    fen ve teknoloji bitkiler ve çiçekler calisma sorulari

    1. Bitkinin üreme organı hangisidir?
    A ) Kök B ) Çiçek
    C ) Gövde D ) Yaprak

    2. Yaprakları koparılan bir bitkide aşağıdaki-
    lerden hangisinin gerçekleşmesi beklenmez?
    A ) Dallar uzar
    B ) Oksijen üretilmez
    C ) Topraktan su alımı durur
    D ) Çiçekleri dökülür

    3. Yeşil bitkiler aşağıdakilerden hangisini bu-
    Lundukları ortamdan alırlar?
    A ) Nişasta B ) Protein
    C ) Madense tuz D ) Karbonhidrat

    4. Aşağıdakilerden hangisi değişikliğe uğramış
    gövde bulundurur?
    A ) Pancar B ) Patates
    C ) Ayçeçeği D ) Havuç

    5. Çift çeneklilerde kök ve gövde nasıldır?
    A ) Saçak kök – odunsu gövde
    B ) Kazık kök – otsu gövde
    C ) Saçak kök – otsu gövde
    D ) Kazık kök – odunsu gövde

    6. Çiçekli bitkilerde tohumun oluşması hangi
    olay sonucu olur?
    A ) Döllenme
    B ) Üreme
    C ) Tozlaşma
    D ) Çimlenme

    7. Meyve bitkinin hangi kısmında oluşur?
    A ) Tohum
    B) Çanak yaprak
    C ) Erkek organ
    D ) Yumurtalık

    8. Bitki yapraklarının birbirlerini örtmeyecek
    şekilde dala sıralanışının sebebi aşağıdaki-
    lerden hangisidir?
    A ) Tüm yaprakların görülebilmesi.
    B ) Işıktan yararlanabilmesi.
    C ) Terleme yapabilmesi
    D ) Kolayca hareket edebilmesi.

    9. Bitkiler gece aşağıdakilerden hangisini
    yapamaz?
    A ) Fotosentez B ) Büyüme
    C ) Terleme D ) Solunum

    10. Aşağıdakilerden hangisi saçak köklü
    bitkidir?
    A ) Mısır B ) Fasülye
    C ) Papatya D ) Bamya

    11. Loş yerde yeşil bitki,güneşli pencere önüne
    konulursa hangilerinin olması beklenir?

    I. Klorofil artması
    II. Işığa yönelmesi
    III. Fotosentezin yavaşlaması
    A ) Yalnız I B ) I – II
    C ) II – III D ) I – II – III

    12. Kökün ucundaki emici tüylerin görevi,
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A ) Bitkiyi toprağa bağlar.
    B ) Kökün uzamasını ve kalınlaşmasını sağlar.
    C ) Topraktaki su ve suda erimiş maddeleri alır.
    D ) Gelişerek başka kökleri meydana
    getirir.

    13. İçerisinde polen bulunan kesecikler, çiçeğin
    hangi kısmında yer alır?
    A ) Dişicik borusunda
    B ) Dişicik tepesinde
    C ) Başçıkta
    D ) İpçikte

    14. Bitki yapraklarının birbirlerini örtmeyecek
    şekilde dala sıralanışının sebebi aşağıdaki-
    lerden hangisidir?
    A ) Tüm yaprakların görülebilmesi.
    B ) Işıktan yararlanabilmesi.
    C ) Terleme yapabilmesi
    D ) Kolayca hareket edebilmesi.

    15. Bitkiler gece aşağıdakilerden hangisini
    yapamaz?
    A ) Fotosentez B ) Büyüme
    C ) Terleme D ) Solunum

    16. Aşağıdakilerden hangisi saçak köklü
    bitkidir?
    A ) Mısır B ) Fasülye
    C ) Papatya D ) Bamya

    17. Loş yerde yeşil bitki,güneşli pencere önüne
    konulursa hangilerinin olması beklenir?
    I. Klorofil artması
    II. Işığa yönelmesi
    III. Fotosentezin yavaşlaması
    A ) Yalnız I B ) I – II
    C ) II – III D ) I – II – III

    18. Kökün ucundaki emici tüylerin görevi,
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A ) Bitkiyi toprağa bağlar.
    B ) Kökün uzamasını ve kalınlaşmasını sağlar.
    C ) Topraktaki su ve suda erimiş maddeleri alır.
    D ) Gelişerek başka kökleri meydana
    getirir.

    19. İçerisinde polen bulunan kesecikler, çiçeğin
    hangi kısmında yer alır?
    A ) Dişicik borusunda
    B ) Dişicik tepesinde
    C ) Başçıkta
    D ) İpçikte

    20. Bitkinin boyca uzamasını sağlayan kısım
    aşağıdakilerden hangisidir?

    A ) Çiçek tomurcuğu
    B ) Gövde tomurcuğu
    C ) Tepe tomurcuğu
    D ) Yan tomurcuk

    21. I. Kabak
    II. Kavun
    III. Salatalık
    Yukarıda verilen bitkilerin üçününde
    gövde çeşidi hangisidir?
    A ) Sarınıcı gövde
    B ) Sürünücü gövde
    C ) Odunsu gövde
    D ) Yumru gövde

    22. I. Su
    II. Oksijen
    III. Isı
    Çimlenen tohumda yukarıdakilerden
    hangisine ihtiyaç duyulur?

    A ) Yalnız I B ) I – II
    C ) II – III D ) I – II – III


















    6.sınıf fen ve teknoloji bitkiler ve çiçekler konusu test çalışması tam 175 adet soru cevap indir, 6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması download,6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması indir, 6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması çek, 6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması, 6.sınıf fen bitkiler ve çiçekler çiçekli bitkiler konusu test çalışması soru ve cevapları burada, 6.sınıf fen bitkiler ve çiçekler konusu test çalışması soru bankası 175 soru cevap, 6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması 175 tane test tıkla indir, 6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması dosyası indir, 6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması 175 soru, 6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması bul, 6.sınıf fen bitkiler konusu test çalışması 175 tane soru cevap ve test burada






    BİTKİLER konusu calisma sorulari

    1. Aşağıdakilerden hangisi gövdelerindeki hücrelerde su
    depo eder?
    A ) Turp B ) Patates
    C ) Kaktüs D ) Soğan

    2. Aşağıdakilerden hangisi yeşil bitkilerin topraktan madde almasında en etkilidir?

    A ) Solunum B ) Fotosentez
    C ) Terleme D ) Boşaltım

    3. Embriyo, çiçekli bir bitkinin hangi kısmında yer alır?

    A ) Tohumunda
    B ) Poleninde
    C ) Erkek organında
    D ) Dişicik borusunda

    4. Aşağıdakilerden hangisi çiçekli bitkidir?

    A ) Su yosunu
    B ) Arpa
    C ) Eğrelti otu
    D ) Kara yosunu

    5. Stomaların kapalı olduğu hava aşağıdakilerden hangisinde
    doğrudur?

    A ) Sıcak – kuru – rüzgarlı
    B ) Sıcak – nemli – rüzgarlı
    C ) Sıcak – nemli – durgun
    D ) Sıcak – nemli – kuru

    6. Aşağıda verilenlerden hangisi gövdenin görevi değildir?

    A ) Suyu iletmesi .
    B ) besin depolaması.
    C ) Organik ve inorganik .
    maddeleri taşıma .
    D ) Sıcaklığı düzenleme.

    7. Tohum çimlenme sırasında gelişimini tamamlayıncaya kadar gerekli olan organik besinleri nasıl sağlar?

    A ) Güneş enerjisi kullanarak
    B ) Çeneklerden sağlar
    C ) Topraktan sağlar
    D ) Kendisi yapar

    8. Bir tohumun çimlenmesi için;
    I. Uygun sıcaklık
    II. Su
    III. Hava
    IV. Işık
    gibi etmenlerden hangilerinin
    bulunması gerekir?
    A ) I – II
    B ) II – III
    C ) I –II – III
    D ) I – II – III – IV

    9. Topraktan su ve mineralleri emici tüyler kökün hangi kısmında yer alır?
    A ) Üst B ) Yan
    C ) İç D ) Uç

    10. Bitkilerin terlemesi sayesinde aşağıdakilerden hangisi
    sağlanamaz?
    A ) Organik maddelerin
    taşınması .
    B ) Sıcaklığın düzenlenmesi
    C ) İnorganik maddelerin taşınması .
    D ) Suyun taşınması

    11. Aşağıdakilerden hangisi artarsa bitkinin
    terlemesi azalır?
    A ) Sıcaklık
    B ) Hava akımı
    C ) Gözenek sayısı
    D ) Havadaki nem

    12. Bitki, kökü ile aşağıdakilerden hangisini alamaz?
    A ) Suyu
    B ) Organik maddeyi
    C ) Azot bileşikleri
    D ) Madensel tuzlar

    13. Çiçeğin hangi kısmı böcekleri kendine çekerek tozlaşma
    olayını gerçekleştirir?
    A ) Erkek organ B ) Taç yaprak

    C ) Çanak yaprak D) Dişi organ

    14. Patates bitkisi, solunum için dışarıdan yapraklarıyla hangisini alır?
    A ) Karbondioksit B ) Besin
    C ) Oksijen D ) Su

    15. Yeşil bitki aşağıdakilerden hangisini besin yapımında
    kullanmaz?
    A ) Karbondioksit B ) Su
    C ) Oksijen D ) Güneş ışığı

    16. Aşağıda verilen yeşil bitkilerden
    hangisinde saçak kök bulunur?
    A ) Soğan B ) Fasulye
    C ) Papatya D ) Havuç











    FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6 sinif ÇALIŞMA SORUlari BİTKİLER

    AŞAĞIDA VERİLEN CÜMLERDE BOŞ BIRAKILAN YERLERİ UYGUN SÖZCÜKLERLE DOLDURUNUZ.
    1.Çiçekli bitkilerde tohumun oluşması .........................sonucu olur.
    2. Bitkinin üreme organı ................ dir.
    3. Çimlenen bir tohumda en fazla..................... olayı görülür.
    4. Bitkinin boyca uzamasını sağlayan kısım
    .........................dur.
    5. Topraktaki su ve suda erimiş maddeleri kökteki ..................... alır.
    6. Yaprağın gaz alışverişini ...................yapar
    7. Çimlenme sırasında bitkiye gerekli besini ..................... sağlar
    8. Yavru canlının en küçük taslağına ................. denir.
    9. Çiçekte döllenme olayı ................ gerçekleşir.
    10. Emici tüy ............ bulunur


    AŞAĞIDAKİ SORULARDAN DOĞRU OLAN SEÇENEĞİ İŞARETLEYİNİZ

    1.Aşağıdakilerden hangileri çiçeklerde tozlaşmaya yardımcı olur ?
    I. Rüzgar II. Arı III. Su
    A ) Yalnız I I I B ) I-I I
    C ) II – I I I D ) I – I I –I I I

    2.I. Fotosentez
    II.Terleme
    III.Solunum
    Yukarıda olaylardan hangisi ya da hangileri
    Yaprakta gerçekleşir?
    A ) Yalnız I B ) I – II
    C ) II – III D ) I – II – III

    3.Tozlaşma nedir?
    A ) Yumurtanın dişi organda oluşması
    B ) Polen ile yumurta hücresinin çekirdeğinin birleşmesi
    C ) Dişi organın yapışkan sıvı olmasıdır
    D ) Polenin dişi organa taşınmasıdır

    4.Bitki, kökü ile aşağıdakilerden hangisini alamaz?
    A ) Suyu B ) Organik maddeyi
    C ) Azot bileşikleri D ) Madensel tuzlar

    5.Çiçeğin hangi kısmı böcekleri kendine çekerek tozlaşma olayını gerçekleştirir?
    A ) Erkek organ B ) Taç yaprak
    C ) Çanak yaprak D) Dişi organ

    6.Aşağıda verilenlerden hangisi gövdenin görevi değildir?
    A ) Suyu iletmesi
    B ) besin depolaması
    C ) Organik ve inorganik maddeleri taşıma
    D ) Sıcaklığı düzenleme

    7.Tohum çimlenme sırasında gelişimini tamamlayıncaya kadar gerekli olan organik besinleri nasıl sağlar?
    A ) Güneş enerjisi kullanarak
    B ) Çeneklerden sağlar
    C ) Topraktan sağlar
    D ) Kendisi yapar

    8.Aşağıdakilerden hangisi gövdelerindeki hücrelerde su depo eder?
    A ) Turp B ) Patates
    C ) Kaktüs D ) Soğan

    9. Stoma ile yaprak arasındaki ilişkinin benzeri
    Aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A ) Dişi organ – Polen
    B ) Tohum – Çiçek
    C ) Erkek organ – Yumurtalık
    D ) Emici tüy – Kök

    10. Kökün ucundaki emici tüylerin görevi, aşağıdakilerden hangisidir?
    A ) Bitkiyi toprağa bağlar.
    B ) Kökün uzamasını ve kalınlaşmasını sağlar.
    C ) Topraktaki su ve suda erimiş maddeleri alır.
    D ) Gelişerek başka kökleri meydana getirir.

    11.Tozlaşma nedir?
    A ) Yumurtanın dişi organda oluşması
    B ) Polen ile yumurta hücresinin çekirdeğinin birleşmesi
    C ) Dişi organın yapışkan sıvı olmasıdır
    D ) Polenin dişi organa taşınmasıdır

    12. Bir hücrede aşağıdakilerden hangisinin olması, o hücrenin hayvan hücresi olduğunu kanıtlar?
    A) hücre zarı
    B) endoplâzmik retikulum
    C) mitokondri
    D) Sentrozom

    13. Yeşil domates olgunlaştığı zaman kızarır. Bu olayı aşağıdaki organallerden hangisi gerçekleştirir?
    A) plastitler B) ribozom
    C) sentrozom D) endoplâzmik retikulum

    14. Aşağıdakilerden hangileri bitkide, yaprağın görevidir?
    I. gaz alışverişi yapma
    II. fazla suyu dışarı atma
    III. besin yapma
    A) yalnız lll B) l -II
    C) II -III D)I-II-III

    15- I-Bitkinin dik durmasını sağlamak
    II-Kök ve yapaklar arasında iletim boruları aracılığı ile madde iletimi yapmak
    III-Bitkinin diğer kısımlarını taşımak
    IV-Bazı bitkilerde besin ve su depo etmek
    Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri gövdenin görevidir?
    A)I-II B)I-III-IV
    C)II-III-IV D)I-II-III-IV











    AŞAĞIDA VERİLEN CÜMLEREDEN DOĞRU OLANLARA “ D “ YANLIŞ OLANLARA “ Y “ YAZINIZ.
    1. Yaprakları koparılan bir bitkide Oksijen üretilmesi beklenmez ( )
    2. İçerisinde polen bulunan kesecikler, çiçeğin
    Başçık kısmında yer alır ( )
    3.Bitkilerdeki tozlaşma olayında Böcekler etkili değildir. ( )
    4. Bitkiler gece solunum yapamaz ( )
    5. Çimlenme halinde embriyoya besinsağlamak, tohumda çeneklerin görevidir ( )
    6. Çiçek, bitkinin yassılaşmış yeşil renkli organıdır. ( )
    7. Fotosentez bitkinin Gövde organında olur. ( )
    8. Fotosentez olayı gövdede gerçekleşir. ( )
    9. .Meyve bitkinin yumurtalık kısmında oluşur ( )
    10. Yaprağın sap kısmı gaz alış verişi yapar( )

    siradaki test
    AŞAĞIDA VERİLEN SORULARI KISACA CEVAPLAYINIZ
    1. Yaprakları koparılan bir bitkide hangi olayın gerçekleşmesi beklenmez?
    2. Tozlaşma olayı nasıl olur?
    3. Embriyo nedir?
    4. Bitkilerde artık maddelerin dışarı atılması hangi yapıda gerçekleşir?
    5. Emici tüy nerede bulunur? Görevi nedir?
    6. Bir tohumun çimlenmesi için neler gereklidir?
    7. Meyve nasıl oluşur? Açıklayınız.
    8. Tomurcuk,yaprak,çiçek ve meyve bitkinin hangi organında bulunur?
    9. Kazık köke örnek veriniz.
    10. Çiçekli bitkilerin özellikleri nelerdir?( Hangi bitkiler çiçekli bitkilerdir? )
    11. Kökün görevleri nelerdir?
    12. Tohumda çeneklerin görevi nedir?
    13. Çiçekli bitkilerde döllenme olayı nasıl olur? Açıklayınız.
    14. Çiçekli bitkiler olmasaydı yaşamımız nasıl olurdu?
    15. Stoma nedir? Görevini yaz.
    16. Yavru canlının en küçük taslağına ne ad verilir?
    17. Depo köke örnek vererek açıklayınız.
    18. Yan dal,yaprak ve çiçekleri meydana getiren tomurcuğun ismini yazınız?
    19. Çanak yaprak çiçeğin neresinde bulunur? Rengi nasıldır?
    20. Dişi organın tepeciğinde nemli ve yapışkan bir madde vardır. Bu maddenin görevini yazınız.
    21. Yumurtalık içine inen çiçek tozları tohum taslağı ile birleşir. Bu olaya ne ad verilir?
    22.Çiçek tozları rüzgar, böcek,su ve insanlar aracılığı ile dişi organın tepeciği üzerine gelir.Bu olaya ne ad verilir?
    23.Çiçeğe renk veren kokulu kısmın ismini yazınız?
    24.Bitkinin yassılaşmış yeşil renkli organı hangisidir?
    25.Bitkinin üreme organının ismini yazınız?









    1. Tam bir çiçekte bulunmayan yapı
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A ) Ovaryum B ) Spor kesesi
    C ) Taç yaprak D ) Erkek organlar

    2. Tohumun yapısında bulunamayacak
    olan yapı aşağıdakilerden hangisidir ?
    A ) Endosperm
    B ) Tohum kabuğu
    C ) Yumurta hücresi
    D ) Embriyo

    3. Toprağa atılan bir tohumun çimlenmesi için aşağıdakilerden
    hangisine ihtiyacı yoktur?
    A ) Sıcaklık B ) Işık
    C ) Oksijen D ) Nem ( su )
    4. Tohumun yapısında aşağıdakilerden
    hangisi yoktur ?
    A ) Polen B ) Çenek
    C ) Embriyo D ) Kabuk

    5. Bitkilerdeki tozlaşma olayında aşağıda verilenlerden etkili
    değildir ?
    A ) Böcekler B ) Isı
    C ) Su D ) Rüzgar
    6.
    Çiçekli bir bitkinin temel organlarının
    taslağını taşıyan kısım hangisidir ?
    A ) Çiçek B ) Embriyo
    C ) Çenek D ) Meyve

    7. Tohumda çeneklerin görevi aşağıdakilerden hangisidir ?
    A ) Embriyoyu dış etkilerden
    korumak.
    B ) Çimlenme halinde topraktan su
    ve besin almak.
    C ) Bitkinin fotosentez yapmasını
    sağlamak.
    D ) Çimlenme halinde embriyona
    besin sağlamak.
    8. Çimlendirme diskinde tohum besini ilk önce nereden alır ?
    A ) Çeneklerden B ) Havadan
    C ) Embriyodan D ) Sudan

    9. Polen nedir ?
    A ) Dişi üreme hücresidir.
    B ) Bitki taslağıdır.
    C ) Erkek üreme hücresi.
    10. Çimlenmenin gerçekleşmesi için ilk koşul aşağıdakilerden hangisidir?

    A ) Su B ) Canlılık
    C ) Oksijen D ) Isı

    11. Aşağıdakilerden hangisi çiçekli bitkidir?

    A ) Nohut B ) Alg
    C ) Eğrelti otu D ) Su yosunu

    12 . Liken aşağıdaki hangi canlıların birlikteli-
    ğinden meydana gelir?
    A ) Su yosunu – Bakteri
    B ) Mantar – Kara yosunu
    C ) Mantar – Su yosunu
    D ) Kara yosunu – Su yosunu

    13. Genç bir bitkinin gelişiminde 2. aşamada aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

    A ) Çiçek B ) Döllenme

    C ) Tohum D ) Meyve

    14 . Aşağıda verilenlerden hangisi kurak iklim bölgesinde yaşayan bir bitkinin özelliklerin-
    den değildir?

    A ) Geniş, parçalı yaprak
    B ) Gelişmiş kök
    C ) Yaprak altında gözenek
    D ) Kısa, kalın gövde

    15 . I. Fotosentez
    Terleme
    Solunum
    Yukarıda olaylardan hangisi ya da hangileri
    Yaprakta gerçekleşir?
    A ) Yalnız I B ) I – II
    C ) II – III D ) I – II – III









    1. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi tohum için yanlıştır?
    A ) Dışı zaile çevrilidir
    B ) Yumurtalığın etlenmesiyle
    oluşur
    C ) Çeneklerde besin
    bulundururlar
    D ) İçlerinde bitkinin taslağı
    bulunur

    2. Aşağıdaki eşlemelerinden hangisi yanlıştır?
    A ) Patates – Yumru gövde
    B ) Kaktüs – Su depo eden gövde
    C ) Fasulye – Sürünücü gövde
    D ) Asma – Sarınıcı gövde

    3. Çimlenen bir tohumda hangi olay en fazladır?
    A ) Solunum
    B ) Terleme
    C ) Fotosentez
    D ) Fermantasyon

    4. Bitkinin boyca uzamasını sağlayan kısım aşağıdaki-
    lerden hangisidir?

    A ) Çiçek tomurcuğu
    B ) Gövde tomurcuğu
    C ) Tepe tomurcuğu
    D ) Yan tomurcuk

    5. Yaprakları koparılan bir bitkide aşağıdakilerden hangisinin gerçekleşmesi beklenmez?

    A ) Dallar uzar
    B ) Oksijen üretilmez
    C ) Topraktan su alımı durur
    D ) Çiçekleri dökülür

    6. Yeşil bitkiler aşağıdakilerden hangisini bulundukları ortam- dan alırlar?

    A ) Nişasta
    B ) Protein
    C ) Madense tuz
    D ) Karbonhidrat

    7. Aşağıdakilerden hangisi değişikliğe uğramış
    gövde bulundurur?
    A ) Pancar B ) Patates
    C ) Ayçiçeği D ) Havuç

    8. Çift çeneklilerde kök ve gövde nasıldır?
    A ) Saçak kök – odunsu gövde
    B ) Kazık kök – otsu gövde
    C ) Saçak kök – otsu gövde

    9. Tam bir çiçekte bulunmayan yapı aşağı-
    dakilerden hangisidir?
    A ) Ovaryum B ) Spor kesesi
    C ) Taç yaprak D ) Erkek organlar

    10. Tohumun yapısında bulunamayacak olan yapı aşağıdakilerden hangisidir ?
    A ) Endosperm
    B ) Tohum kabuğu
    C ) Yumurta hücresi
    D ) Embriyo

    11. Toprağa atılan bir tohumun çimlenmesi İçin aşağıdakilerden hangisine ihtiyacı yoktur ?
    A ) Sıcaklık B ) Işık
    C ) Oksijen D ) Nem ( su )

    12. Tohumunyapısındaaşağıdakilerden
    hangisi yoktur ?
    A ) Polen B ) Çenek
    C ) Embriyo D ) Kabuk

    13. Bitkilerdeki tozlaşma olayında aşağıdaverilenlerden hangisi etkili değildir ?
    A ) Böcekler B ) Isı
    C ) Su D ) Rüzgar

    14. Çiçekli bir bitkinin temel organlarının taslağını taşıyan kısım hangisidir ?
    A ) Çiçek B ) Embriyo
    C ) Çenek D ) Meyve

  2. #2

    Cevap: 6.sınıf fen ve teknoloji bitkiler ve çiçekler konusu test sinavi çalışma sorul

    bunların cevapları varmı? acil lütfen

  3. #3

    Cevap: 6.sınıf fen ve teknoloji bitkiler ve çiçekler konusu test sinavi çalışma sorul

    cevapları varmı bunların ?

  4. #4

    Cevap: 6.sınıf fen ve teknoloji bitkiler ve çiçekler konusu test sinavi çalışma sorul

    6. SINIF TEST SORULARI
    1-Bütün canlıların yapısal ortak özelliği nedir?
    a)Kaslardan oluşması b)Hücrelerden oluşması
    c)İskelet yapısına sahip olması d)Canlı olması
    2-Bitkiler solunumlarını hangi kısımları ile yaparlar?
    a)Kök b)Gövde c)Yaprak d)Çiçek
    3-Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran yumurta yapısındaki akışkan maddenin adı nedir?
    a)Koful b)Sitoplazma c)Mitokondri d)Ribozom
    4-Hücrede enerji üreten organel hangisidir?
    a)Mitokondri b)Lizozom c)Kofullar d)Sentrozom
    5-Yeşil bitkiler fotosentez olayında hangi enerji türünü kullanır?
    a)Besin b)Isı c)Hareket d)Işık
    6-Soluk borusunun başlangıç kısmına ne ad verilir?
    a)Gırtlak b)Kıkırdak c)Yutak d)Bronş
    7-Böceklerde görülen solunum sistemine ne denir?
    a)Solungaç b)Kitapsı akciğer c)Trake d)Deri
    8-Kalıtsal karakterlerin nesilden nesillere aktarılmasını sağlayan yapılar nelerdir?
    a)Çekirdekçik b)Kromozomlar c)Çekirdek zarı d)Lizozom
    9-Sigara alkol ve uyuşturucunun zararlarından uzak durmanın en uygun yolu nedir?
    a)Tiryakilerin yanında durmamak b)Bu maddeleri yalnızken kullanmak
    c)Bu maddelere hiç başlamamak d)Hastanede tedavi görmek
    10-Aşağıdakilerden hangisi saçak köklü bitkidir?
    a)Mısır b)Fasulye c)Papatya d)Bamya
    11-Kökün üzerindeki emici tüylerin görevi aşağıdakilerden hangisidir ?
    a)Bitkiyi toprağa bağlar b)Kökün uzamasını ve kalınlaşmasını sağlar
    c)Topraktaki su ve suda erimiş maddeleri alır d)Gelişerek başka kökleri meydana getirir
    12-Aşağıdakilerden hangisi, toprak altı gövdesinde besin depo eder ?
    a)Patates b)Havuç c)Şeker pancarı d)Turp
    13-Aşağıdakilerden hangisi çiçekli bitkilerin organlarından değildir ?
    a)Kök b)Gövde c)Yaprak d)Tohum
    14-Olgunlaşan çiçek tozlarının, böcekler, rüzgar ve başka sebeplerle dişi organın tepeciğine konmasına ne denir ?
    a)Döllenme b)Tozlaşma c)Embriyo d)Tepecik
    15-Mikrop öldürücü penisilin neden elde edilmiştir?
    a)Peynir küfünden b)Ekmek küfünden
    c)Bira mayasından d)Şapkalı mantardan
    16-Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına ne denir ?
    a)Habitat b)Ekoloji c)Populasyon d)Kominite
    17-Besinlerini kendileri üreten canlılara ne denir ?
    a)Ototrof b)Saprofit c)Ayrıştırıcı d)Tüketici
    18-Aşağıdakilerden hangisinin tohumu tüylü değildir ?
    a)Pamuk b)Kavak c)Karahindiba d)Tüketici
    19-İyi bir içme suyunun sıcaklığı kaç derece olmalıdır ?
    a)3 C ile 5 C arası b)6 C ile 12 C arası c)6 C d)15 C
    20-Dünya yüzeyinin ne kadarı su ile kaplıdır ?
    a)3\4 b)2\4 c)1\4 d)3\5
    21-Uzaydan gelen zararlı ışınları tutan tabaka hangisidir?
    a)Hidrosfer b)Litosfer c)Azot d)Ozon
    22-İçeceğimiz suyun hastalık yapan mikroplardan tamamen arıtılması için ne yapılmalıdır ?
    a)Süzme b)Klorlama c)Çöktürme d)Şaplama
    23-Asit yağmurlarına sebep olan gaz hangisidir?
    a)Kükürt bileşikleri b)Karbondioksit c)Su d)Petrol
    24-Atmosferin en alt tabakası aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Troposfer b)Stratosfer c)Mezosfer d)Yer
    25-Aşağıdakilerden hangisi vektörel bir büyüklük değildir?
    a)Ağırlık b)Kuvvet c)Yer değiştirme d)Kütle
    26-Bir cisim X ekseni üzerinde X =-4m konumundan X =+3 konumuna geliyor. Bu cisim kaç metre yer değiştirmiştir?
    a)7 b)1 c)5 d)12
    27-Edirne-İstanbul karayolu yaklaşık olarak 200km'dir. Bu yolu 2 saatte giden bir otobüsün hızı aşağıdakilerden hangisidir ?
    a)200km/h b)50km/h c)100km/h d)90km/h
    28-Kuvvetin ölçülmesinde hangi araç kullanılır?
    a)Dinamometre b)Metre c)Terazi d)Newton
    29-Dünyadaki ağırlığı 600N olan bir adamın Ay'daki ağırlığı kaç N olur?
    a)600 b)100 c)6 d)0
    30-Aşağıdakilerden hangisi hızlanan hareket yapar?
    a)Frenine basılan otomobil
    b)Yuvarlanan ve bir süre sonra duran top
    c)Belli bir yükseklikten bırakılan taş d)Yukarı doğru çıkan top
    31-Kuvvetin birimi aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Metre b)Newton c)Terazi d)Dinamometre
    32-Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    a)Kuvvet,cismin şeklini değiştirir.
    b)Kuvvet,cismi hareket ettirebilir.
    c)Kuvvet,cismin kütlesini değiştirir.
    d)Kuvvet hareket halindeki cismi durdurur.
    33-Bir pilin yapısında aşağıdaki maddelerden hangisinin olmaması gerekir?
    a)Elektrolit b)İki farklı elektrot c)İki aynı elektrot d)Kömür çubuk
    34-Bir iletkenin direnci ile kesiti arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisidir?
    a)İletkenin kesiti ile direnci arasında bir bağıntı yoktur
    b)İletkenin direnci,kesiti ile ters orantılıdır
    c)iletkenin direnci,kesitiyle doğru orantılıdır
    d)İletkenin direnciyle kesiti arasında 1\2 oranında bağıntı vardır
    35-Bir elektrik devresinden geçen akım şiddetini değiştirmek için, aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
    a)Voltmetre b)Ampermetre c)Anahtar d)Reosta
    36-Direnci 110 ohm olan bir iletkenin akım şiddeti 2 amper ise bu iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkı
    kaç volt'tur? a)55 b)110 c)220 d)440
    37-Aşağıdakilerden hangisi elektrik üreticidir?
    a)Ampermetre b)Voltmetre c)Rezistans d)Akümülatör
    38-12ohm, 20ohm, 30 ohm'luk 3 direnç seri bağlandıkları zaman devrenin toplam direnci kaç ohm olur?
    a)60 b)6 c)62 d)72
    39-Potansiyel farkı birimi aşağıdakilerden hangisidir?
    a)Ohm b)Volt c)Amper d)Newton
    40-Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkının, akım şiddetine oranı neyi verir?
    a)Hızı b)Direnci c)Kuvveti d)Yer değiştirmeyi
    CEVAP ANAHTARI1-B 11-C 21-D 31-B 2-C 12-A 22-B 32-C 3-B 13-D 23-A 33-C 4-A 14-B 24-A 34-B 5-D 15-A 25-D 35-D 6-A 16-B 26-A 36-C 7-C 17-A 27-C 37-D 8-B 18-D 28-A 38-C 9-C 19-C 29-B 39-B 10-A 20-A 30-C 40-B

  5. #5

    Cevap: 6.sınıf fen ve teknoloji bitkiler ve çiçekler konusu test sinavi çalışma sorul

    Biyoloji dersi testi Çözümlü Sorular


    1.Soğan zarının mikroskopta incelenmesinde,iyot çözeltisi kullanılmasının amacı nedir?
    A)zarın kimyasal yapısını korumak
    B)zarın boyanabilen kısımlarının net görülmesini sağlamak
    C)sadece hücre çekirdeğini boyamak
    D)sadece stoplazmayı boyamak
    Cevap:B

    2.Bilinen en küçük canlı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)bakteri B)öglena
    C)amip D)virüs
    Cevap:D

    3.Aşağıdaki organellerden hangisi hem çekirdekli hem de çekirdeksiz hücrelerde bulunur?
    A)çekirdek zarı B)kloroplast
    C)ribozom D)mitokondri
    Cevap:C

    4.Bitki hücresinin karakteristik özelliklerini görmek isteyen bir öğrenci aşağıdakilerden hangisini incelemelidir?
    A)emici tüy hücresini
    B)nohut bitkisinin yaprak hücresini
    C)fasulye bitkisinin taç yaprak hücresini
    D)gül bitkisinin taç yaprak hücresini
    Cevap:B

    5.Aşağıdaki organellerin hangisi hücrede korbonhidrat sentezi yapar?
    A)ribozom B)lizozom
    C)kloroplast D)kromoplast
    Cevap:C

    6.İnsanlarda kalıtsal karakterlerin oluşma yeri neresidir?
    A)beyin B)omurilik
    C)kromozom D)sitoplazma
    Cevap:C

    7.Aşağıdakilerden hangisinin çekirdeği yoktur?
    A)alyuvar hücresi B)sinir hücresi
    C)epitel hücresi D)soğan zarı hücresi
    Cevap:A

    8.Hücre çekirdeğinin görevleri ile ilgili olarak aşğıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
    I.hücrenin kalıtım malzemesini taşır.
    II.hücredeki yaşamsal olayları gerçekletirir.
    III.hücre bölünmesi yönetir.
    A)yalnız I B)I-III
    C)II-III D)I-II-III
    Cevap:B

    9.Hücrede büyüme ve bölünmeyi yöneten hangisidir?
    A)sentrozom B)çekirdek
    C)ribozom D)mitokondri
    Cevap:B

    10.Aşağıdakilerden hangisinin hücrelerinde mitokondri bulunmaz?
    A)memeli hayvanların alyuvarlarında
    B)insanların beyin hücrelerinde
    C)karaciğer hücrelerinde
    D)çizgili kas hücrelerinde
    Cevap:A

    11.Hangi bitkisel dokunun bazı hücrelerinde kloroplast bulunur?
    A)özek doku B)deri doku
    C)salgı doku D)destek doku
    Cevap:A

    12.Aşağıdakilerden hangisi bir yaprağın yapısında bulunmaz?
    A)parankima dokusu B)deri doku
    C)mantar doku D)soymuk boruları
    Cevap:C

    13.Bitkide dokular arasını doldurma yanında besin hazırlama ve depolama gibi görevleri de üstlenen doku hangisidir?
    A)pek doku B)bez doku
    C)koruyucu doku D)özek doku
    Cevap:D

    14.Aşağıdakilerden hangileri deri dokunun özelliklerindendir?
    I.tek sıra hücrelerden meydana gelmiştir.
    II.hücreleri ölü ve içleri hava ile doludur.
    III.hücreleri üzerinde tüyler bulunabilir.
    IV.çok sayoda kloroplast taşırlar.
    A)yalnız I B)I-II
    C)II-IV D)I-III-IV
    Cevap:B

    15.Odun ve soymuk borularının ortak özellikleri aşağıdakilerden hangisidir?
    A)madde iletimimde görev almaları
    B)gövdenin merkezinde bulunmaları
    C)bitkiye desteklik sağlamaları
    D)gövdenin kabuğunda bulunmaları
    Cevap:A

    16.Aşağıdakilerden hangisi gövdelerindeki hücrelerde su depo eder?
    A)kaktüs B)soğan
    C)patates D)turp
    Cevap:A

    17.Aşağıdakilerden hangisi,ana kökü besin depo eden yumurulaştığı kök çeşdidir?
    A)depo kök B)kazık kök
    C)hava kökü D)tutunma kökü
    Cevap:A

    18.Aşağıdaki bitki çeşitlerinden hangisinin kökü besin depo eden yumru kök değildir?
    A)havuç B)turp
    C)patates C)şeker pancarı
    Cevap:C

    19.Bitki,kökü ile aşağıdakilerden hangisini alamaz?
    A)organik maddeyi B)madensel tuzları
    C)azotlu bileşikleri D)suyu
    Cevap:A

    20.Aşağıdakilerden hangisi çiçekli bitkileredendir?
    A)liken B)buğday
    C)su yosunu D)eğrelti otu
    Cevap:B

    21.Yapraklarda fotosentez,aşağıdakilerden hangisinde gerçekleşir?
    A)stomolarda B)üst deri hücrelerinde
    C)parankima hücrelerinde D)iletim borularında
    Cevap:C

    22.Bitki aşağıdakilerden hangisini,stomoları ile aldığı halde kullanmadan dışarı atar?
    A)oksijen B)karbondioksit
    C)azot D)su buharı
    Cevap:B

    23.Stoma ile yaprak arasındaki ilişkinin benzeri,aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A)emici tüy-kök B)tohum-çiçek
    C)dişi organ-polen D)erkek organ-yumurtalık
    Cevap:C

    24.Aşağıdakilerden hangisinin yaprağında yaprak sapı vardır?
    A)buğday B)terleme
    C)soğan D)pırasa
    Cevap:B

    25.Aşağıdakilerden hangisi yaprağın görevi değildir?
    A)tozlaşma B)terleme
    C)solunum D)fotosentez
    Cevap:A

    26.Çiçeği meydana getiren organlardan en dışta yer alan,çiçek tomurcuğunu en dıştan saran aşağıdakilerden hangisidir?
    A)çanak yaprak B)taç yaprak
    C)meyve yaprağı D)kın
    Cevap:A

    27.Aşağıdakilerden hangisi çiçekte dişi organın kısımlarından değildir?
    A)tepecik B)başçık
    C)dişicik borusu D)yumurtalık
    Cevap:B

    28.Çiçekli bitkilerde polenlerin dişi organın tepeciğine taşınmasına ne denir?
    A)özümleme B)tozlaşma
    C)döllenme D)döl değişimi
    Cevap:B

    29.Çiçekli bitkilerde,üreme olayında doğrudan etkili olan aşağıdakilerden hangisidir?
    A)taç yaprakların renkli olması
    B)çiçek tozlarının,dişi organın tepeciğine konması
    C)çiçeklerin erselik olması
    D)çiçeklerin tek eşeyli olması
    Cevap:B

    30.Polen nedir?
    A)erkek üreme hücresi B)dişi üreme hücresi
    C)çiçek tozo kesesi D)erkek organ
    Cevap:A

    31.İçerisinde polen bulunan kesecikler,çiçeğin hangi kısmında yer alır?
    A)dişicik borusunda B)dişicik tepesinde
    C)başçıkta D)ipçikte
    Cevap:C

    32.Aşağıdakileden hangisi tohumun çimlenmesi için gerekli değildir?
    A)nem B)hava
    C)ısı D)ışık
    Cevap:D

    33.Meyve yaprağının farklılaşması ile hangisi meydana gelir?
    A)dişi organ B)erkek organ
    C)taç yaprak D)çanak yaprak
    Cevap:A

    34.Aşağıdakilerden hangileri,çiçeklerde tozlaşmaya yardımcı olur?
    I.Rüzgar II.Arı III.Su
    A)yalnız III B)I-II
    C)II-III D)I-II-III
    Cevap:D

    35.aşağıdaki bitkilerden hangisinin gövdesi odunsudur?
    A)mısır B)ıspanak
    C)kavak D)fasulye
    Cevap:C

    36.Bir bitkinin tepe tomurcuğu kesilirse aşağıdakilerden hangisi olur?
    A)boyca uzayamaz
    B)dallanıp yapraklanamaz
    C)çiçeklenemez
    D)fotosentez yapamaz
    Cevap:A

    37.Aşağıdakilerden hangisinin gövdesi diğerlerinden farklıdır?
    A)kabak B)domates
    C)salatalık D)karpuz
    Cevap:B

    38.Aşağıdakilerden hangisi çiçeksiz bitkilerin ortak öezelliğidir?
    A)damarsız olma B)tohumsuz olma
    C)spor oluşturma D)döl almaşı gösterme
    Cevap:D

    39.Döllenme olayından sonra dişi organın yumurtalığının etlenip sulanmasından aşağıdakilerden hangisi oluşur?
    A)hakiki meyveler B)yalancı meyve
    C)tohum D)çenekler
    Cevap:A

    40.Aşağıdakilerden hangisi yalancı meyvedir?
    A)kiraz B)kayısı
    C)şeftali D)armut
    Cevap:D

    41.Bir orman ekosisteminde,besin zincirinin ilk basamağında aşağıdakilerden hangisi bulunur?
    A)ağaçlar B)bakteriler
    C)mantarlar D)böcekler
    Cevap:A

    42.Aralarında yaşama birliği oluşturan aşağıdaki canlılardan,sayca en fazla olanı hangisidir?
    A)ağaç B)böcek
    C)kuş D)bakteri
    Cevap:A

    43.Aşağıdakilerden hangisi çiçeksiz bitkilerin ortak özelliklerindenir?
    A)klorofilsiz olma
    B)bölünerek çoğalma
    C)tohumsuz olma
    D)suda yaşama
    Cevap:C

    44.Aşağıdakilerden hangisi ekolojik dengeyi bozmaz?
    A)iklimin değişmesi
    B)bilinçsiz avlanma
    C)toprağın korunması
    D)yırtıcı kuş sayısının azalması
    Cevap:C

    45.Besin zincirindeki enerji piramidinin en alt basamağında,aşağıdakilerden hangisi bulunur?
    A)yeşil bitkiler
    B)otçullar
    C)etçiller
    D)hem et,hem de ot yiyenler
    Cevap:A

    46.Aşağıakilerden hangisi otçul hayvanlar grubunda yer alır?
    A)sansar B)tilki
    C)ayı D)sincap
    Cevap:D

    47.Aşağıdakilerden hangisi hem otla,hem de etle beslenir?
    A)ayı B)timsah
    C)kurbağa D)kurt
    Cevap:A

    48.Orman ekosisteminde besin zincirinin son basamağında hangisi bulunur?
    A)yeşil bitkiler
    B)otçul hayvanlar
    C)etçil hayvanlar
    D)bakteri ve mantarlar
    Cevap:D

    49.Aşağıdakilerden hangisi bakterilerin ortak özelliklerindendir?
    A)solunum yapma
    B)klorofil taşıma
    C)besin yapma
    D)havasız ortamlarda yaşama
    Cevap:C

    50.Aşağıdakilerden hangisi hayvansal doku değildir?
    A)kıkırdak doku B)kan doku
    C)pek doku D)sinir doku
    Cevap:C



Sanalda1numara Hakkında

    Sizden güç alarak Yepyeni ufuklara yelken açmaktayız.

Takip Et

Twitter Facebook RSS Feed